Læg dig til at sove i naturen, nyd roen og udsigten, fra du slår øjnene op, og bliv klogere på, hvordan økologiske landmænd arbejder.
Det er blot nogle af de ting en overnatning i et af de nye Arla® ØKO shelters, der er stillet op hos Arla® ØKO -landmænd landet over, kan byde på. Shelters der er til fri afbenyttelse, men kræver en forhåndsbookning.
Blandt de landmænd er Klaus Kristensen, der ejer Hovergaarde uden for Ringkøbing. Han er glad for, at han med det nye shelter kan give andre danskere en god oplevelse i naturen.
”Det betyder meget for mig, at jeg kan give andre muligheden for at komme ud i naturen og få et dejligt forhold til det at være i naturen, ligesom jeg selv har. Det er det bedste sted at finde ro og få nye tanker,” siger Klaus Kristensen, der bor på gården med to af sine tre børn – den store er fløjet fra reden.
Klaus Kristensen har ejet Hovergaarde i 30 år til næste forår. Og det er næsten lige så lang tid siden, at landbruget med 190 årskøer og 570 hektar planteavl blev omlagt til økologi. De seneste år er et fokus på at skabe bedre biodiversitet kommet til, og det er noget, som Klaus Kristensen har taget med sig i arbejdet på Hovergaarde.
”Vi har etableret forskellige stendynger og kvas- og grendynger, som nu er hjem for både insekter og andre dyr. Vi har også fået et nyt læhegn med frugttræer og bærbuske, med tanke på, at der så er næring til bl.a. insekterne så længe som muligt. Det er vigtigt for mig at vide, at jeg gør noget aktivt godt for naturen, som jeg sætter meget pris på,” siger Klaus Kristensen.
Derfor blev han glad for initiativet, hvor alle Arla® ØKO-landmænd får besøg af naturrådgivere til et såkaldt Naturtjek. Efter besøget kommer de med forslag til yderligere tiltag, som vil gavne biodiversiteten.
”Selvom jeg har arbejdet her i rigtig mange år og kender landbruget ud og ind, så kan jeg også blive klogere. Det er spændende at se det hele med nye briller på gennem naturrådgiveren,” siger Klaus Kristensen.
Information via QR-koder
Arbejdet med at skabe bedre biodiversitet på Hovergaarde er noget af det, man på en sheltertur kan blive klogere på.
For Klaus Kristensen planlægger at sætte QR-koder op i shelteret, som særligt interesserede kan scanne med mobilen og få endnu mere information om arbejdet og livet på Hovergaarde.
”Jeg vil rigtig gerne dele viden og fortælle om arbejdet her på gården, så de besøgende bliver klogere på, hvordan tingene fungerer på et økologisk landbrug,” siger Klaus Kristensen.